Zadzwoń: 720 830 390 Napisz: recepcja@crholistic.pl
Język / Language

Konsultacja Dietetyczna – Tradycyjna oraz wg. Traditional Chinese Medicine

Dietetyka w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej

Dietetyka w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej (TMCh) odgrywa ogromną rolę w profilaktyce i terapii schorzeń wpływających na stan duchowy, emocjonalny, materialny i energetyczny człowieka. Zwraca uwagę na ciągle zmieniające się otoczenie i interakcje, jakie zachodzą na płaszczyźnie człowiek-natura. Podejście TMCh zakłada istotę czynników wewnętrznych oraz zewnętrznych i ich wpływ na zachowanie równowagi organizmu.

Cele:

  1. Profilaktyka zdrowotna,
  2. Poprawa funkcjonowania narządów,
  3. Zapobieganie chorobom,
  4. Leczenie ostrych i przewlekłych stanów choroby
  5. Wzmacnianie mechanizmów regulujących

Dietetyka wschodu opiera się na holistycznej koncepcji harmonii, wskazuje, w jaki sposób natura termiczna i smak pożywienia wpływa na ciało a produkty spożywcze oraz zioła mogą wzajemnie wzmacniać i osłabiać zachodzące procesy dlatego ich rola ma tak duże znaczenie.

Jedną z teorii TMCh jest Teoria Pięciu Przemian, która słusznie głosi, że człowiek jest naturalnie powiązany z przyrodą i podległy jej prawom. Tak jak ona przechodzi cykliczne zmiany i powinna płynąć z jej nurtem, dlatego ważne jest poddawanie się zmienności pór roku, a co za tym idzie korzystanie z dóbr natury w poszczególnych jej fazach. Menu zgodne z tą teorią powinno opierać się na warzywach i owocach sezonowych, które pojawiają się w ciągu wyróżnionych pór roku: zimy, wiosny, lata, późnego lata oraz jesieni. Dodatkowo każda z pór roku ma przypisany jeden żywioł (Drzewo, Ogień, Ziemia, Metal i Woda), który powiązany jest z konkretnym smakiem (smak kwaśny, gorzki, słodki, ostry i słony). System ten w przypadku występujących schorzeń i dolegliwości modyfikowany jest zgodnie z diagnozą tak, by mieć terapeutyczne działanie.

Poza położonym naciskiem na właściwy wybór produktów spożywczych i metod ich przygotowania dietetyka chińska stawia duży nacisk na zdrowe nawyki oraz zdrowe podejście do jedzenia przez całe życie. Duże znaczenie ma to, jaką mamy postawę i otoczenie, jedzenie z przyjemnością i bez pośpiechu stwarza właściwe warunki do dobrej regeneracji organizmu dzięki pożywieniu oraz może zapobiec poważnym zaburzeniom odżywiania.

Dietetyka według medycyny chińskiej opiera się na kilku tysiącach lat obserwacji i doświadczeń, dodatkowo jest uniwersalnym systemem, która skutecznie radzi sobie w każdej populacji. Ogromnym plusem jest to, że działa bezinwazyjnie, opiera się na całkowicie naturalnych i powszechnie dostępnych produktach i jest skuteczna nie tylko w typowych chorobach związanych z błędami żywieniowymi, potrafi skutecznie identyfikować i zwalczać powszechne objawy jak: kaszel, katar, bóle pleców, bóle głowy, zaparcia, bezsenność, zaburzenia menstruacji, impotencję i wiele innych.

Istotne jest to, że terapia pożywieniem ma na celu leczenie chorób, dlatego musi zawsze opierać się na precyzyjnej diagnozie. Należy zawsze brać pod uwagę możliwości oraz ograniczenia związane z leczeniem dietą, dlatego terapia ta często jest stosowana w połączeniu z innymi metodami leczenia medycyny chińskiej.